Bottelen Quadrupel etc.

Bottelen Quadrupel: Het bottelen is goed verlopen en het ‘tussenproduct’ smaakt heerlijk. We kunnen wederom niet wachten tot deze drinkbaar is. We denken we de eerste van deze lichting onder de kerstboom kunnen nuttigen.

Etiketteren Winterbier: dit verliep vlot. Zoals op de foto te zien hebben we een nieuwe constructie. Hans heeft zijn best weer gedaan en we kunnen nu 12 flessen op een rij leggen en keurig en strak van een etiket voorzien.

Etiketteren Winterbier

Proeven: een week of twee geleden hebben we al een keer een Tripel W geopend. Dit was een grote teleurstelling, nauwelijks koolzuur, geen schuim en een een vlakke smaak. We hadden deze batch stiekem al afgeschreven en wilden vandaag de flessen legen en spoelen. Dit zou in de bijna 20 batches onze eerste nederlaag betekenen. Zouden we dan echt verloren hebben van de twee belangrijkste elementen van het bierbrouwen: hygiëne en geduld. Zouden we ergens in het proces een besmetting hebben opgelopen? Ja het wort schuimde door het waterslot tijdens de hoofdgisting en de lagering, maar dat was nog geen reden voor paniek.

Met het lood in de schoenen hebben we twee Tripel W’s open getrokken. Het openen klonk ons als muziek in de oren….sizzend koolzuur en een mooie condenswolk. Na het inschenken zowaar ook een mooie schuimkraag. Wat een opluchting. Toen volgde de finale, het proeven. En ja hoor, ook dit was geslaagd. Er heeft dus nog voldoende nagisting op de fles plaatsgevonden om alles wat mistte alsnog aan te maken. Vier brouwers met een grote grijns op hun gezicht!

Na de Tripel W was het Winterbier aan de beurt. Voor dit recept hadden we geen enkel referentiekader. We hebben hier onze restanten voor gebruikt met als insteek een bovengistend stevig moutig bier. En we kunnen melden dat dit geslaagd is. Wat een mooi bier is dit geworden.